Vinkkejä runoiluun

 

Kirjoittamisoppaita

Runoja ja runojen kirjoittamisoppaita löytyy internetistä runsaasti. Runojen kirjoittamisohjeita voit katsoa mm. seuraavasta linkistä: Pieni runo-opas.

Kirjakaupoista ja kirjastoista löytyy runsaasti runonkirjoitusoppaita. Tällaisia on ilmestynyt mm. Risto Ahdilta (Runoaapinen 1) ja Tommi Parkolta (Kirjoita runo! -opas aloittelevalle runoilijalle).

Tältä sivulta pääset myös katsomaan aiemmin Runomaratonin kilpailuihin lähetettyjä runovideoita.

 

Mikä on runovideo ja videoruno?

Runovideoksi kutsutaan yleensä teosta, joka pohjautuu johonkin tiettyyn runoon, kun taas videoruno eli vidpo (engl. video poetry) on itsenäinen teos, joka voi koostua esimerkiksi kirjaimista, sanoista, liikkeestä, äänistä ja kuvista.

 

Ohjeita videon tekoon

Runovideon voi tehdä yksin tai työryhmänä. Suunnitelkaa runolle käsikirjoitus videokuvausta varten. Videon tyyli on vapaa. Videossa voi esimerkiksi näkyä yksi tai useampi runonlausuja lausumassa runoa, tai siinä voi olla erillinen runoon sopiva taustakuvaus ja runo lisätään äänenä tai tekstinä videoon. Video voi olla myös animaatio.

Kuvatkaa esitys joko videokameralla, tabletissa olevalla kameralla tai kännykkäkameralla.

Editoikaa video yhtenäiseksi videoesitykseksi. Lisätkää halutessanne videon loppuun lopputekstit, joista käy ilmi kaikkien tekijöiden nimet (mm. runon kirjoittaja, videon käsikirjoittaja, kuvaaja, editoija ja esiintyjät).

 

Muutamia esimerkkejä videorunoista

J.P.Sipilä:

- Kadota ja elää

- Sukupolvi (minä odotan sinua)

- Katso kun silloin olen kunnossa

- Sleight of Tree

Verkkoon tehty runoinstallaatio Sleight of Tree on runoilija J.P. Sipilän uusin teos. Teos koostuu liikkeestä, äänestä, hiljaisuudesta, ajatuksista, fragmenteista ja videoista, jotka yhdessä muodostavat eheän kokonaisuuden.

J.P. Sipilä (s.1981) on suomalainen videotaiteilija ja runoilija. Töissään Sipilä etsii jatkuvasti uusia ja erilaisia tapoja lähestyä runoutta.  J.P. Sipilä oli Lahden Runomaratonin vuoden 2014 Makuja ja nautintoja -runovideokilpailun raadin puheenjohtaja.

 

Runomaratonin runovideokilpailussa palkittuja (sijoitettu Kulttuurikartalle)

 

- Pia Houni, Jaana Pesonen, Max Lilja, Janne Laiho, M’fundo Morrison: MAA II (2016)

Katriina Ranne, Marjo Kiukaanniemi, Janne Laakkonen: Ylittää valtameren (2016)

-  Ilona Vuori, Lauri Autere, Tomi Kallio, Mari Käki: En näe sinua (2016)

-  Suvi-Paulina Pöllänen-Vallin, Marco Sarinana, Eila Pöllänen: Kirje runoilialle (2016)

- Marko Laihinen: Rakkaus on sairaalaravintola (2014)

- Kaukasus-työryhmä (Esko Korpelainen ja Joonas Veijanen) :PAPAIJAA HUULIPEDILTÄ (2014)

- Polamon perhe: Juhlat (2014)

 

Muita runovideoita

- "Kuolema on IN!" on Mikaela Välipakan ja Arttu Soilumon käsikirjoittama runovideo. Se kertoo kuoleman absurdiudesta ja sen sattumanvaraisuudesta. Runo on Tuija Välipakan kokoelmasta Take away (Paasilinna 2014). Elokuvan pääosaa esittää taiteilijaprofessori Risto Ahti. Ohjaus: Mikaela Välipakka, kuvaus ja editointi: Arttu Soilumo.

- Me -runovideo on Emma Ketosen tekstiin toteutettu video. Se voitti Nuoren Voiman liiton runovideokilpailun vuonna 2011.